תערוכה חדשה במוזיאון ישראל: הרעשנים שמעולם לא ראיתם
אוצרת: שרון וייזר-פרגוסון | פתיחה: 9.2.17, נעילה: 31.1.18
150 רעשנים לפורים, עשויים מגוון של חומרים וחפצים ממוחזרים, מוצגים במוזיאון ישראל לקראת חג הפורים הממשמש ובא. הרעשנים נוצרו על ידי המעצב התעשייתי יעקב קאופמן, מבכירי המעצבים התעשייתיים בישראל, בתהליך בו הרעשן המוכר והמסורתי לובש פנים אחרות פעם אחר פעם.
לאחר ביקור בשוק פשפשים באמסטרדם, בו ראה רעשן עשוי במבוק, החל קאופמן לבחון את מבנה הרעשן ופעולתו. לאחר מכן הוא יצר רעשנים בעבודת יד קדחתנית שנמשכה כשנתיים. הוא פירק את הרעשן לרכיביו, עיצב אותם מחדש ויצר מגוון המשקף את הלימוד הצורני של החפץ וניתוחו, אך יותר מכול מעיד על רוחו היצירתית של המעצב, על השעשוע שהוא מפיק מן האפשרויות הגלומות בחפץ הפשוט ועל חוש ההומור שלו, שהולמים במיוחד את אווירת חג הפורים.
_0000_673.jpg) מתוך התערוכה רעשנים רועשים | יעקב קאופמן
בכמה מן הרעשנים איחד קאופמן בין גוף הרעשן והלשונית, באחרים הציע רעיונות להחלפת גלגל השיניים או הוסיף משקולת, כדי לבחון את השפעתה על התנועה ועל עוצמת הרעש. רעשנים אחדים מבוססים על צורות גאומטריות פשוטות, ובאחרים חוט מתכת סבוך מחליף את גוף הרעשן, את גלגל השיניים או את הלשונית. גוף קופסה סגור של קבוצת רעשנים נוספת מסתיר את המנגנון ורק הפעלתו חושפת אותו. קאופמן בחן גם את השפעת החומר שהרעשן עשוי ממנו על התנועה והצליל שהוא מפיק. הוא השתמש בחומרים פשוטים, עיבד אותם בטכניקות בסיסיות, ובכמה מן הרעשנים עשה שימוש חוזר בחפצים קיימים (“Ready-Made”), שינה אותם או עיבד אותם עיבוד מזערי.
התערוכה שמוצגת באגף לאמנות ותרבות יהודית, מלווה בפעילות לכל המשפחה. סרטון אנימציה מדגים את התנועה והמוזיקה שניתן להפיק מן הרעשנים, וילדים יכולים להרכיב רעשן מתוך ערכה שהופקה בשיתוף עם קאופמן. אפליקציה לסלולרי מאפשרת משחק והאזנה לרעשים השונים ובאגף הנוער ילדים מוזמנים לייצר רעשנים מחומרים ממוחזרים.

מתוך התערוכה רעשנים רועשים | יעקב קאופמן
הרעשנים עוצבו בידי יעקב קאופמן בשנים 2016-2014 והם מאוסף המעצב
לתערוכה שרפרפים, של יעקב קאופמן, שהוצגה במוזיאון ב-2015 > |