24/11/10 - שיעור חמישי
בוקר טוב.
מתחילים בהרצאה מהאתר www.ted.com
Sir Ken Robinson says schools kill creativity
קן רובינסון טוען שבתי הספר הורגים את היצירתיות. שיצירתיות חשובה כמו לדעת קרוא וכתוב וצריכים להתייחס אליה באותו אופן ובאותה חשיבות. "אם ילדים לא יודעים לעשות דבר מה, הם ממציאים אותו, מתנסים בו. הם לא מפחדים לטעות. אם אתה מפחד לטעות לא תוכל לעולם ליצור דברים חדשים", הוא אומר.
פיני: סקרנות היא שריר שאפשר לשכלל, לא לחכות שמישהו ילמד אתכם. יש בסיס של ידע תרבותי שצריכים להשלים. ישנן יצירות קאנוניות שהן חלק מהתרבות בה אנו חיים וכשאנחנו מכירים אותן אנחנו יכולים לעשות הקשרים רבים ולהעשיר את החוויה שלנו מדברים שאנחנו פוגשים או עושים בחיים. תנסו לחשוף את עצמכם גם לחומרים שאינם במיינסטרים; מוזיקה, קולנוע לא מסחרי, אמנות פלסטית, אומנים ויוצרים יוצאי דופן.
ההשקה לתחומים אחרים, המפגש עם האומנויות השונות, חשובה כי בהרבה מקרים ניתן לראות שם עשייה שנעשית לשם עצמה,מתוך צורך, סקרנות, דעה והנאה ולא כפתרון לבעיה קונקרטית.

מתוך האתר http://synchronousobjects.osu.edu
- Visualizing choreographic structure from dance to data to objects
באתר http://synchronousobjects.osu.edu מוצג פרויקט ניסיוני שנעשה בין המחלקה למדיה דיגיטלית באוניברסיטת אוהיו לבין להקת המחול של ויליאם פורסיית, מהכוריאוגרפים המובילים בעולם. פרויקט זה מנסה להשתמש בדיגיטציה לתרגום תנועת גוף לנתונים שמהם ניתן לייצר אובייקטים בעלי שפה ויזואלית ייחודית. "מה זו מוזיקה? זו אנרגיה שבאה והולכת, נעלמת ברגע שהיא מתחילה. כך גם תנועה. הטכנולוגיה שקיימת היום מאפשרת להשתמש באנרגיה מסוג מסוים ולהמירה לאנרגיה מסוג אחר בכדי לקיים דברים חדשים".
נדב חולק עם הכיתה סרטון שעורר בו השראה:
Radio lab - moments - visual experiment
מפגשים בתנועה - טייק 01.
ניסיון ראשון במעבדה: תרגיל חדש בהתבוננות, צילום תנועה בוידיאו שמטרתו למקד את יכולת ההתבוננות בדבר אחד, לדעת להגדיר מצב ברור בפריים בודד בו מתרחש משהו.
מתבוננים בסרטונים שהם הפרשנות של הסטודנטים על התרגיל הזה: חמאה מבעבעת במחבת, מכוניות נוסעות על האיילון, דיו נמהל בכוס מים, הצצה לתוך קליידוסקופ, אנשים יורדים במדרגות נעות, מדחף מסתובב.
פיני: "יש כוח בפעולה רפטטיבית. דווקא בתקופה שלנו בה קורים כל כך הרבה דברים במקביל, נכון לאפשר לאנשים לשהות בדבר אחד לאורך זמן".
סרטון של עידו אורי - Butter
סרטון של עינב בלום
- "רך וקשה" בקרטון ביצוע
מתיישבים סביב השולחן.
התרגיל השבוע - רך וקשה.
פיני ויפתח מנחים את הסטודנטים להסתובב עם הכיסאות ולשבת עם הגב לשולחן. פיני מבקש מאורי לקום ולתאר במילים את העבודה שלו. ולאחרים הוא אומר: "אתם צריכים לצייר בעיניים עצומות את מה שאורי מתאר".

אורי: "גיליון וחצי של קרטון ביצוע מגורר, אוורירי וצמרירי ומתפורר לאט לאט. 10 על 10. קובייה".
פיני: "תחליפו דף לרישום חדש. תזכרו, אתם מציירים רק מה שאתם שומעים ומה שזה מעלה בדעתכם. לא מה שאתם יודעים או מה שראיתם קודם".
אורית קמה ומתארת את עבודתה: "תדמיינו משהו רך שבא לכם להניח עליו את הראש ואז כשאתם מניחים אותו אתם מרגישים משהו קשה ואתם מנסים לראות מה זה אבל אתם לא מצליחים לראות".
פיני: "זה כמו שאתה מתבקש לתאר משהו למישהו בטלפון והוא צריך לצייר את זה. לא להעביר מסר קונספטואלי, אלא לתאר דימוי של איך העבודה באמת נראית כדי שמי שמצייר אותה יראה אותה בצורה בהירה. קשה להפריד בין מה שאני יודע למה שאני רואה

עבודה של איגור לוינסקי
פונים חזרה אל השולחן, מדברים על העבודות.
העבודה של אני היא עבודה מחקרית. היא בודקת צפיפות של חומר שמשתנה בתוך אובייקט, את הרוך או הקושי היחסי בין גוש אחד לגוש שני:

עבודה של אני דבלינסקי
פיני: "אין כאן אובייקט עדין, אך יש כאן מחקר שמתחיל להיות מעניין. המעבר בין המחקר לעבודה הוא שלב נוסף".
- הדיקטטורה של התוצאה
סדנת רישום מהיר עם אלכס פדואה, ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר.
אלכס: "יכול להיות שיש אנשים שאומרים 'לצייר זה לא התחום שלי'. או שאמרו להם כשהיו ילדים 'אתה לא הצייר של הכיתה'. מי ששולטת היא הדיקטטורה של התוצאה. לא משנה כמה מעניינים יהיו הדברים שתעשו בסוף תמיד ירצו שתעשו יפה. בואו ננסה היום להתעלם מזה ושלא יהיה לנו אכפת מה יצא"
"אנחנו כאן רוקדים עם הנייר, ממש לא מעניין אותי אם זה יפה או לא יפה אלא כמה היה לכם כיף והגמישות של הכתפיים."


"תציירו אחד את השני. תהיו טבעיים, תשתמשו בפנים של מי שמולכם כתירוץ מורפולוגי. זה לא אף או עיניים, זה אוסף של כתמים ומשטחים."
לרמות את המוח השמאלי שלנו. לצייר הפוך:

לצייר בלי להרים את היד מהדף, ובלי להסתכל על הדף אלא רק על הפנים של מי שמולכם:

ובשבוע הבא: מתכווץ מתרחב - סקיצות ראשונות.
כתיבה וצילום: עירית לנציאנו
עדכונים קודמים בבלוג:
- פתיח
- שיעור ראשון - 27/10/10
- שיעור שני - 3/11/10
- שיעור שלישי - 11/10/10
- שיעור רביעי - 17/11/10
- שיעור שישי - 1/12/10
- שיעור שביעי - 8/12/10
- שיעור שמיני - 22/12/10
- שיעור תשיעי - 29/12/10
- שיעור עשירי - 5/1/11
- שיעור אחד עשר - 12/1/11
- שיעור אחרון - 26/1/11