מחוגות, פיות וסבתות אורגות | בוגרים 2014
מור לרון
בבית הנסן בירושלים התקיימה התצוגה של המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל בראשות תמרה יובל ג'ונס.
ממשיכים לדבר על קיימות: שיתוף פעולה בינלאומי
שנטל בריילי | ספריית החומרים של מוזיאון העיצוב חולון
נהוג לומר, ובצדק, כי "הטכנולוגיה היא גם קללה וגם ברכה". אין מקום שבו הפרדוקס הזה מקבל ביטוי חריף יותר מאשר בשיח סביב עתידם של חומרי הגלם בעולמנו.
ירושלים: בצילה של הארכיטקטורה
אוריאל קון
ההצללה החיצונית של ירושלים העתיקה, מדגישה את היותה של העיר ישות מסתורית אחת - ובתוכה, הבתים האנונימיים, יחד עם רחובותיה הצרים של העיר, מתילים על עצמם צל עצמי.

המוזיאון > הודעות לעיתונות
מוזיאון העיצוב חולון חשיפה ראשונה
28 ינואר 2010 -  31 אוגוסט 2025

מוזיאון העיצוב חולון - חשיפה ראשונה ומסיבת עיתונאים
לקראת חנוכת המבנה ביום א',
31.1.10

המוזיאון יפתח לקהל ב-4 במרץ 2010 עם תערוכה בינלאומית

משתתפים:

מוטי ששון - ראש העיר חולון
חנה הרצמן - מנכ"ל עיריית חולון, יוזמת מוזיאון העיצוב
רון ארד - המעצב ואדריכל בניין מוזיאון העיצוב חולון
אסא ברונו - אדריכל אחראי, רון ארד אדריכלים
אלון ספן - מנכ"ל מתחם המדיטק ומוזיאון העיצוב חולון
גלית גאון - מנהלת אמנותית, מוזיאון העיצוב חולון

במסיבת עיתונאים וסיור נלווה נחשף היום לראשונה בניין מוזיאון העיצוב חולון בתכנונו של רון ארד.

חנוכתו הרשמית של בניין המוזיאון תתקיים ביום א', 31.1.10, במעמד שרת התרבות, לימור לבנת, שר התמ"ת,  בנימין (פואד) בן אליעזר וראש העיר חולון, מוטי ששון ובהשתתפות מנכ"ל עיריית חולון, חנה הרצמן, האדריכל המתכנן רון ארד והאדריכל האחראי אסא ברונו.

בשנת 2004, ביוזמת ראש העיר חולון, מוטי ששון, ומנכ"ל העירייה, חנה הרצמן, פנתה עיריית חולון לרון ארד, המעצב והאדריכל בעל השם העולמי. ארד התבקש לתכנן מבנה אדריכלי ייחודי, שיספק סביבה עשירה, שבה יוכלו מבקרי המוזיאון להיחשף לעולם העיצוב ולהעמיק את ההיכרות עמו.

באוגוסט 2006 החלה בנייתו של המוזיאון. עתה הוא עומד לפתוח שעריו. מנכ"ל המוזיאון הוא אלון ספן והמנהלת האמנותית היא גלית גאון.
בימים אלה מוקם חבר נאמנים למוזיאון, עליו נמנים, בין היתר, הארווי קרוגר (ארה"ב), דוד עזריאלי (ישראל), רון ארד (בריטניה) מארי בראנדוליני (למשפחת רוטשילד, איטליה), קארין אוחנה (צרפת), שולמית כצמן (ארה"ב), ליאון זילבר, מתי ברודו, עדה בורק וג'קי אבן (ישראל). חבר הנאמנים ילווה את המוזיאון בפעילותו הבינלאומית והמקומית. כמו כן, מקים המוזיאון אגודת ידידים, ובראשה יעמוד מעצב האופנה הישראלי ששון קדם.

מוזיאון העיצוב חולון הוא ביטוי למחויבותה העמוקה של העיר חולון לחינוך ולתרבות והקמתו היא נקודת שיא בתהליך מתמשך של הפיכת העיר חולון למוקד תרבותי וחינוכי בעל השפעה.

עיריית חולון השקיעה כ65 מיליון שקלים בהקמת מוזיאון העיצוב חולון, והיא מחויבת להמשיך ולתמוך בו באופן שוטף בחמש השנים הראשונות לפעילותו.

מוטי ששון ראש העיר ומייסד המוזיאון:

"ההשקעה האדירה שלנו במוזיאון מצביעה על המחויבות שלנו כלפי הנושא. מוזיאון העיצוב בחולון, שהינו היחיד מסוגו בארץ, לא יכול היה לקום באף עיר אחרת. רק הבנה עמוקה, שמוזיאון כזה יהווה חלק הכרחי מצמיחתה של העיר ויהפוך לליבה התרבותי והאמנותי, יכולה להוביל למהלך כזה ולהקצאת המשאבים שהקמתו מחייבת. הבנה זו מאפיינת את הנהלת העיר חולון, אשר כבר הוכיחה בעשור האחרון, כי עיר ללא תרבות ואמנות - כמוה כעיר ללא נשמה".

חנה הרצמן, מנכ"ל עיריית חולון, הוגה ויוזמת הפרויקט:

"היוזמה להקמת מוזיאון העיצוב הינה ביטוי נוסף לאסטרטגיה העירונית, שהובלנו ב-16 השנים האחרונות, על פיה חולון היא עיר בה משולבים יחדיו חינוך ותרבות: חינוך איכותי וערכי לדור הצעיר, מה שעושה את העיר למקום שטוב לגדול בו ולחיות בו, לצד ייחודיות והיצע רחב בתחום התרבות לכל המשפחה ובראש ובראשונה לילדים, דבר ההופך את העיר למוקד משיכה ועניין למבקרים בה.

כך היה בהקמת מוזיאון הילדים והמדיטק הכולל ספריה, תיאטרון וסינמטק, וכך גם באתרים ובפעילויות ייחודיות נוספות המתקיימות בעיר במרכזים כגון: 'בגובה העיניים' בו חווים ילדים בגיל הרך מפגש בלתי אמצעי עם תיאטרון, מוסיקה ומחול, 'חווידע טבע' מוזיאון מדעי אינטראקטיבי או הפרויקט הייחודי של 'גני הסיפור', שחושף אוכלוסיה נרחבת לספרות ולאמנות במרחב הציבורי הפתוח וכחלק משגרת החיים.

הקמת מוזיאון העיצוב, היחיד והראשון בישראל, הינה ציון דרך משמעותי, שישפיע על העיר כולה, על תושביה, והמבקרים בה, כמו גם על תעשייניה ועל התפתחותה העתידית.

זוהי קפיצת מדרגה נוספת: חולון, 'שעשתה זאת' בתחום התרבות והילדים - פורצת דרך גם בתחום העיצוב. המוזיאון יחזק את תדמיתה של חולון כעיר מובילה וחדשנית בתחום תרבות נוסף, והפעם - לא רק בקרב הקהל בישראל, אלא גם מחוצה לה".

יחד עם פתיחת המוזיאון חוגגת העיר חולון 70 שנה להיווסדה והכריזה על שנה זו כשנת העיצוב. לרגל שנת העיצוב מוצגות במגוון הגלריות העירוניות, בחלל הפתוח ובאירועים מיוחדים תערוכות בנושאי עיצוב.

המוזיאון

המעצב והאדריכל רון ארד:

"זוהי עובדה ידועה, המקובלת לצערי על ידי עולם הארכיטקטורה, שלא כל פרויקט אידיאלי ושאפתני זוכה למימוש. רובם לא זוכים למימוש. אלו שכן - לא תמיד שורדים את מלחמת ההתפשרות האכזרית ולא ניצבים איתן על מנת לשמור על הקונספט הראשוני, האידיאלי.

אנחנו מכירים את מוזיאון העיצוב חולון כבר 5 שנים, דרך שרטוטים, שיחות, איורים, מודלים, סימולציות, אנימציות וביקורים תכופים באתרי הייצור והעבודה.

כשאנו מסתכלים על הבניין היום, מהלכים בתוכו, אנו נרגשים לא רק לומר: כן! זה מה שתכננו, אלא אנו שמחים לגלות אספקטים וכיוונים חדשים שמפתיעים, אפילו אותנו.

זוהי עובדה ידועה שנדרש הרבה יותר מרעיון יצירתי מופלא להגיע לרגע השמח הזה. פרויקט מסוג כזה דורש גוף הרפתקני ובעל השראה - שיוזם, מחפש וממנה ארכיטקטים ומלווה את התהליך עד לסיומו. פרויקט מסוג זה דורש צבא של בעלי מקצוע מסורים: מנהלי פרויקט, מהנדסים, קבלנים, פועלים, יועצים, אומנים, בונים וטכנאים. בחולון היה לנו את כולם. מראש העיר ועד הטייח.

לא נותר לנו אלא לקוות שהמבקרים העתידיים במוזיאון יהיו שותפים לעונג שלנו היום".

פרויקט התכנון והבינוי של מוזיאון העיצוב חולון נוהל ע"י החברה הכלכלית לפיתוח חולון בע"מ בראשות המנכ"ל יעקב (ג'קי) אבן החל מ2004. בניין המוזיאון דרש קישור ותיאום בין גורמים תכנוניים וביצועיים שונים, שבסיסם בשלוש מדינות: בריטניה, איטליה וישראל.משרד האדריכלות של רון ארד בלונדון, בראשותו של אסא ברונו; חברת יצרני הקורות של פלדת ה"קורטן" העוטפת את גלריות המוזיאון Marzorati Ronchetti s.a.s בראשותו של רוברטו טרוואליה (Travaglia) בברגמו, איטליה. הניהול והפיקוח של הבינוי נערך ע"י חברת "וקסמן גוברין" בישראל.

עוד לפני פתיחתו הרשמית, זכה המוזיאון בתכנון של רון ארד אדריכלים להכרה בינלאומית כאחד ההישגים הארכיטקטוניים המקוריים ביותר של תחילת המאה ה-21.  הבניין הוצג השנה בתערוכה רטרוספקטיבית של עבודותיו של רון ארד במרכז פומפידו בפאריס, בתערוכת יחיד במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (MoMA) ובעוד כשבועיים יוצג בתערוכה במרכז 'ברביקן' בלונדון. המוזיאון ומתכנניו זכו בפרס החדשנות והעיצוב השנתי של המגזין הבינלאומי Condé Nast Traveler בתחום התרבות.

הבניין, ששטחו הכולל הוא 3,700 מ"ר, הוא מוצג העיצוב הראשון המקדם את פני הבאים למוזיאון. שני אולמות התצוגה המרכזיים של המוזיאון מאפשרים מגוון רחב של תערוכות. אולם התצוגה הגדול, ששטחו 500 מ"ר, מנצל את שפע האור הטבעי המאפיין את האקלים המקומי ובעזרת גופי ההצללה, המקובעים בתקרה, מסנן את רמת התאורה. אולם התצוגה הקטן יותר, ששטחו 250 מ"ר, מואר בתאורה מלאכותית ומהווה מעין "קופסה שחורה", היוצרת תחושה של אינטימיות ומאפשרת גמישות אוצרותית. אגף החינוך של המוזיאון, ששטחו כ100 מ"ר, יתפקד כמעבדת עיצוב עכשווית. מרחב מעבדת העיצוב פתוח ומואר, פונה לחצר פנימית מגוננת המאפשרת פעילויות חוץ ופנים כאחד - הרצאות, סדנאות פעילות ומפגשים עם מעצבים ללמידה חווייתית של תהליכי העיצוב והיכרות אישית עם מעצבים ישראלים.

רצועות פלדת הקורטן, העוטפות את רוב חזיתות המוזיאון, נעות בצורה גלית ומתפתלות סביב חללי המוזיאון, לעתים בהתאמה כגוף אחד ולעתים הן נפרדות זו מזו, לעתים הן מקיפות את הבניין ולעתים הן מגדירות אותו. האופקיות של הרצועות מודגשת על ידי הצבעוניות המשתנה באופן הדרגתי, תוצר של חשיפת הקורטן לשינויי מזג האוויר: תחילתו של תהליך טבעי ומתמשך שיעבור על הבניין במהלך חייו.

הטופוגרפיה של האתר עליו משתרע המוזיאון - שטח ציבורי בעל שיפוע קל ממשיך אל חללי הפנים המחוברים בנתיב תנועה דמוי מעלה פיסולי. המסלול לאורך המעלה מאט את תנועת המבקרים בבניין והופך את שהותם בו לחווייתית ומשמעותית יותר, ומזמן להולכים לאורכו כמה נקודות מבט דרמטיות. רצועות הקורטן נמצאות תמיד בטווח הראייה ומשמשות כנקודת התייחסות למיקום המבקרים בבניין.

כחלק מהגדרת יעדיה של עיריית חולון, יהפוך המוזיאון להיות מוקד פעילות בינלאומי מוביל חדשנות בעולם העיצוב. מיקומו של המוזיאון כחלק מקומפלקס התרבות של מדיטק חולון, הכולל את ספריית ההשאלה הציבורית המושקעת והגדולה בארץ, תיאטרון רפרטוארי לילדים, סינמטק עירוני, המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס וספריית החומרים הייחודית, יאפשר הרחבה של התצוגה מחללי הגלריות של המוזיאון לתחומי חקר והתנסות נוספים.

המוזיאון יפעל ליצירת חווית עיצוב כוללת עבור הקהל הרחב ולהעלאת המודעות להשפעות העיצוב על הסביבה ופיתוח דיאלוג פורה בין מעצבים, אוצרים והקהל. לצד פעילויות העשרה וחינוך למבקרים וללומדים צעירים, ישמש המוזיאון  כמרחב של התנסות, חוויה, העשרה וחינוך וייקח חלק פעיל בחשיפת העיצוב הישראלי בעולם.

בין היעדים שהציב לעצמו המוזיאון, בהיותו "שחקן" במתחם עירוני וקהילתי: חינוך ושינוי התפיסה ליחסי עיצוב, סביבה, קהילה ובחינת ההשפעה הכוללת של תחומי העיצוב על המרחב האורבאני, תוך הפיכתה של העיר חולון למקרה דוגמה במישור הבינלאומי.

משימותיו של המוזיאון: ליצור, לקיים ולהוביל זירת עיצוב פעילה לבחינה ולהצגת חדשנות בתחום העיצוב בישראל ובעולם והפיכתו לאחד ממובילי הדעה בזירת העיצוב הבינלאומית. כמו כן, יפעל המוזיאון להרחיב את תפיסת המוזיאון המסורתית, כשהוא מתבסס על יצירתיות וחדשנות מוזיאלית ופיתוח פעילות המתקיימת מחוץ לגבולותיו הפיסיים. המוזיאון ישמש כזרז בתחומו, באמצעות פיתוח כלי עבודה ייחודיים לו, שבבסיסם דיון במקומו של העיצוב, תוך שיתוף הקהל המקצועי והקהל הרחב.

כחלק מאירועי חנוכת בניין המוזיאון יתקיים למחרת ערב הגאלה, ביום שני, 1.2.10 במתחם מדיטק חולון, מפגש מחווה בינלאומי לרון ארד, בהנחייתו, תחת הכותרת "ללא אג'נדה".

לרגל האירוע וחנוכת הבניין יגיעו במיוחד לישראל עמיתים של רון ארד, מהחשובים והמובילים בעולם העיצוב, כדי להשתתף בסדרת מצגות בהן יציגו מבחר מעבודותיהם, בהתייחסות למוזיאון החדש.

האורחים הם: דיאן סוז'יק, מנהל מוזיאון העיצוב בלונדון, דאי פוג'יוורה, המנהל אמנותי של איסי מיאקי ביפן,  פטריציה מורוסו, בעלים ומנהלת אמנותית של חברת הרהיטים האיטלקית מורוסו, חוויאר מריסקל, אמן, מאייר ויוצר סרטים מברצלונה, צבי הקר ארכיטקט, תל אביב-ברלין, אינגו מאורר, מעצב התאורה מגרמניה וג'יימס ברט, מנהל Museum of Everything בלונדון. רון ארד ואסא ברונו, האדריכל המלווה, יציגו את שלבי התכנון וההקמה של מוזיאון העיצוב חולון ופרויקטים עכשוויים נוספים.

לרגל אירועי חנוכת בנין מוזיאון העיצוב חולון, יזמה "נגב", החברה המובילה בישראל בתחום העיצוב שתוף פעולה עם המוזיאון, במסגרתו ייעצב אדריכל המוזיאון רון ארד קולקציות מיוחדות שייוצרו במפעל "נגב" בירוחם, וישווקו בכל העולם. לדברי אבי מוטולה, מנכ"ל קבוצת "נגב", "אנו רואים חשיבות עליונה בשיתוף הפעולה, בתמיכה בפתיחת המוזיאון ובהוקרה הבינלאומית שיביא עימו המוזיאון לתעשיית העיצוב בישראל. 'נגב', כחברה המובילה בישראל בתחום העיצוב, שמחה וגאה לשתף פעולה עם אחד הפרויקטים המרגשים והמרשימים בעולם העיצוב העולמי, מוזיאון העיצוב בחולון, בתכנונו ועיצובו של אחד המעצבים המובילים בעולם, רון ארד".

עוד מלווים את היומיים לרגל אירועי חנוכת מוזיאון העיצוב חולון, יקבי רקנאטי, רכבי אינפינטי. קבוצת "הארץ - TheMarker" מלווה את ערב הגאלה והמפגש "ללא אג'נדה", למחרת, כשותף מדיה.

תערוכת הפתיחה של המוזיאון

לאחר חנוכת בניין המוזיאון, ייסגרו חלליו לכ-5 שבועות, לצורך הקמתה של  תערוכת הפתיחה - "מצב הדברים", אותה אוצרים ד"ר ברברה בלומינק, ג'ולי לסקי, אריק צ'ן וגארת ווקר. התערוכה תפתח לקהל ב-4 במרץ 2010.

תערוכת הפתיחה תציג למעלה ממאה מוצרים, שמספרים יחדיו סיפור של עיסוק, צריכה והשפעה תרבותית של עיצוב מוצר בן זמננו. התערוכה פותחה על ידי קבוצה יצירתית של אוצרים בינלאומיים הכוללת את ד"ר ברברה בלומינק - אוצרת ראשית לשעבר של מוזיאון קופר יואיט והמוזיאון לאמנות ולעיצוב MAD, ג'ולי לסקי - עורכת ראשית לשעבר של I.D. Magazine והיום חברת מערכת של Design Observer, אריק צ'ן - מנהל אמנותי ב-100% עיצוב שנגחאי, סין, ועיתונאי (New York Times, The Art Magazine, Surface), וגארת' ווקר - מעצב גרפי ואוצר מדרום אפריקה.